19.4.2017

Voileipä-taktiikka

Ensimmäinen kunnon postaus uuden blogin puolella, vaikeinta ikinä! Mutta esittelyt näkee välilehdiltä niin ajattelin sukeltaa suoraan asiaan ja aloittaa edes jostain. Ensimmäiseksi mieleen juolahti esitellä voileipä-taktiikaksi kutsumani tekniikka opettaa hevoselle jotakin. Tarkemmin opettaa se yhdistämään kaksi ennestään tuttua asiaa. Itse en ole tietoisesti kovin usein tätä Superin kanssa käyttänyt, mutta se on varsin fiksu tapa opettaa joitakin asioita.

Otetaan esimerkiksi pohkeen väistö ravissa (maasta käsin). Hevoselle on jo opetettu pohkeen väistö ja käskystä eteenpäin ravaaminen. Nyt vain tehdään niistä voileivän täyte ja kannet ja kootaan niistä herkullinen voileipä. Kannet ovat pohkeen väistöjä ja täytteeksi jää ravi. Eli hevosta pyydetään ensin väistämään, sitten ravaamaan (suoraan), ja vielä uudestaan väistämään. Sitten palkitaan.

Super tekee pohkeen väistöä minua kohti.

Ja tässä Super väistää minusta pois päin. (En ole halunnut puuttua sen pään asentoon, mutta sekin onnistuisi vaikka voileipä-taktiikalla)

Palkitseminen on tässä varsinkin naksuttimen kanssa kouluttaville usein epäloogisen ja vieraan tuntuinen, sillä hevonenhan on tehnyt jo liikkeitä oikein mutta saamatta niistä palkintoa. Tavoitteena on kuitenkin saada tästä koottua yksi liike, ei kolmea erillistä tehtävää, joten tällä tavalla opetetaan hevonen yhdistämään nämä kolme vaihetta.

Hevonen on luonnostaan melko laiska otus ja sen takia se helposti ja mielellään yhdistää asioita. Pyytämällä ensin muutaman askeleen väistöä, sitten muutaman ravia ja taas muutaman väistöä on aika paljon hommaa ennen herkkua. Mutta kun hevonen ensin oppii että ensimmäsitä väistöä seuraa aina ravipätkä, se alkaa ennakoida ravia ja koska se myös tietää että ravin jälkeen seuraa taas väistöä, se ennakoi mielellään jo senkin ja lopulta väistää ravaten. Tadaa ja tavoite toteutettu! Sitten raviväistölle voi vähitellen yhdistää oman merkin.

Toiset hevoset ovat todella nopeita yhdistämään voileipä-rakenteella opetettuja temppuja, toiset eivät niin kovin, joten kiirehtiä ei saa ja muitakin keinoja on, jos juuri sun hepan kanssa tuntuu aivan toivottomalta ;)

2 kommenttia:

  1. Mukavaa, että löysin uuteen blogiisi! Maastakäsittely on ollut pitkän aikaa lähellä minunkin sydäntäni ja omien hevosten kanssa on tullut opeteltua jos jonkinlaista temppua. Enpä ollut ennen tajunnut käyttää voileipätaktiikkaa ja mielenkiinnolla lähdin kokeilemaan sitä ensimmäistä kertaa tarkoituksena opettaa hevonen väistämään minua kohti ravissa. Ainakin kyseisen hevosen kanssa tekniikka osoittautui käyttökelpoiseksi, joten kiitos neuvoista! :) Jos haluat käydä lukemassa ja katsomassa videota harjoittelusta, niin löydät ne blogistani: https://tinkerlilla.blogspot.fi/2017/04/ravivaistojen-opettelua-maastakasin.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista ja vitsi miten kiva kuulla! :D Täytyy käydä kurkkimassa, sun blogisi onkin mulle tuttu entuudestaan, sydämet silmissä katsellut sun ja ponien temppuilua ;)

      Poista